KezdőlapegyébFilmnézés: Szerencse lent

A Hatos megálló előző lapszámában írtunk egy készülő dokumentumfilmről, amely az észak-magyarországi régió bányászatát, az elmúlt fél évszázad bányásztörténetét, ennek legendás helyszíneit hivatott felvonultatni. A film időközben elkészült, bemutatták.

Drexler Szilárd rendező és munkatársai alkotását a Duna World tévécsatornán vetítették az elmúlt hetekben többször is. (A filmkészítést az MTVA támogatta.)

A rendezővel készített interjúból tudjuk, hogy filmje elsősorban szülőföldjére, lakóhelyére, a nógrádi térségre, Salgótarján és környékére koncentrál, de hangsúlyosan szerepelnek benne más fontos települések is, amelyek főszerepet játszottak a huszadik század (második felének) nehézipari históriájában – így Pereces, illetve Lyukó is.

Perecesről konkrét szereplő is megszólal a filmben, méghozzá Kovács Lóránd az Új Bányamécs Baráti Kör képviseletében.

Újságunk friss (ősz végi) számában egy fotómontázst mutatunk, amely a fimből kimásolt állóképeket, a forgatás során készült fényképeket tartalmaz, valamint az Újaknánál készített fotóinkat.
Csütörtökön (november 26-án) 15 órától közösségi beszélgetés keretében filmvetítést tervezünk Perecesen a Közösségi Ház-ban (Bollóalja u. 160.), ahol az érdeklődőkkel együtt tekintjük meg az alkotást, és beszélgetünk róla.

Addig is, magát a filmet az interneten megnézhető videó formájában hozzáférhetővé tettük olvasóink számára.

Az alábbi linkeken:


vagy


Hozzászólások

Filmnézés: Szerencse lent — 1 hozzászólás

  1. Pingback: “Szerencse után” – filmnézős bányásznosztalgia | "Ott, ahol a 6-os megáll"