KezdőlapHatos megálló - perecesi újságRajzolóink, „Tengerföldtől Tündérkertig”

Kalyber Joe és Grafitember: sokan ismerhetik ezt a két „művésznevet”, akik követik a kortárs hazai képregény- és karikatúra-rajzolás világát. Előbbi egy szegedi fiatalember saját rajz-hőse: Pilcz Roland alkotta meg a többé-kevésbé önéletrajzi ihletésű tanár-IndiánaDzsonsz karakterét, aki főiskolai tanulmányait félredobva indul nagyvárosi és dzsungelbeli kalandokra; immár hat folytatásban, egy évtizede. A grafitember alkotói néven népszerű Merényi Dániel pedig perecesi – bár élt és dolgozott már Milánóban is – és a Napirajz című szarkasztikus sorozatának komoly rajongótábora van a neten, évek óta a legnevesebb webportál is közli.

Ők voltak a Tengerföldről Tündérkertbe című, a Hatos megálló című lap nyitóoldalain futó képregény-szériánk második, valamint most megjelenés előtt álló harmadik részének rajzolói. Mindketten ügyesen illeszkedtek a nyitó epizód által kialakult képi világhoz és hangulathoz, amit saját humorukkal dúsítottak. A helyszínek és kötődések miatt sem kellett aggódni: Dani, ugyebár, helyi születésű és jelenleg is Perecesen él, míg Roland mindent elkövetett, hogy – immár a fővárosból – legalább közvetett információk révén el tudjon mélyedni a helyi sajátosságok terén. Talán éppen ő vállalta be a legtöbb felismerhető háttérelemet, konkrét helyszíneket, épületet. Reméljük, hogy rövid időn belül (például az április végi projektzáró nagy rendezvényen) vendégül láthatjuk őt városunkban, az őáltala is megénekelt településrészen.

Nevezett képi világ, s ezáltal az új-zélandi illetőségű kerékpáros turista kalandjait követő képregény lényegének megteremtése az első rész megálmodójáé. Ő Török Eszter, a Moholy-Nagy művészeti Egyetemen végzett grafikuslány, aki az Észak-Keleti Átjáró Egyesület több kezdeményezésében is a logókért, emblémákért felelős szakemberként tevékenykedett. Ugyanez igaz a szintén miskolci Babos Krisztára, aki a Redon print&decor cégnél dolgozik, korábbi állomáshelyei között a Gramm7 említhető.

Mindegyiküket egy-egy, a saját Facebook-oldalaikon (vagy máshol) talált rajzos „önarcképpel” mutatjuk be:

PilczRoland2mgrafitember TörökEszter BabosKriszta2  … és, persze, hagyományos fotókkal is:

PilczRolandMerényiDániel TörökEszter1 BabosKriszta… valamint, elengedhetetlen módon, rajzolókról lévén szó eddig elkészült rajzaikkal, képregény-részletekkel, a Hatos újságban megjelenő comic-stripekkel (ugyancsak a név szerinti említés fenti sorrendjében):

kr3-bontott_01apereces_strip_26-os-3.indd darth vader strip


Hozzászólások

Rajzolóink, „Tengerföldtől Tündérkertig” — 2 hozzászólás

  1. Pingback: Tengerföldről Tündérkertbe – a teljes képregény – „Ott, ahol a 6-os megáll”

  2. Pingback: Messi úr, van kedve kapufázni? – „Ott, ahol a 6-os megáll”