KezdőlapegyébSzépül a színpad, 2. rész

Folytatódtak a festési munkálatok. A Fazola iskola oktatója és diákjai által néhány hete megkezdett tevékenysége nyomán – amikor is lealapozták a felületeket – immár mintákat készítettek rá perecesi, bulgárföldi, illetve a Premier iskolából érkezett gyerekek. A Balogh Veronika vezette csapat elsősorban a helyi miliő, a színházas múlt motívumkészletéből, az operettdarabok, a jelmezes fellépések képi világából választotta a falakra felkerült grafikai alakokat. Jelen fázisban a kapu két oldalát, valamint a belső falszakasz egy részét díszítették fel a kisiskolások és felnőtt segítőik.

20160413_144542m

Előző cikkünkben így foglaltuk össze a vonatkozó tudnivalókat:

A jelenleg zajló egyéves program fontos része (és ha sikerül folytatni, akkor a továbbiaknak is az lesz) az egykori szabadtéri színpad és környezetének csinosítása.

Mint emlékezetes, a valaha Tündérkert néven emlegetett létesítmény a harmincas-negyvenes-ötvenes évekbeli aranykor idején a településrész kulturális centrumának számított. Rendszeresen komoly nívójú, széles közönséget vonzó és tömegeket szórakoztató előadások zajlottak estéről estére, a helyi bányásztársadalomból verbuválódott amatőr művészek szereplésével. Ez a hatvanas-hetvenes évekre, párhuzamosan a az ipar és hozzá kötődő társadalmi folyamatok leromlásával, elhalt.

Újraélesztésére fél évtizede nyílt csak esély, amikor a szintén a Bányász Kulturális Egyesület által koordinált program keretében 2010-ben felújították a színpadot, nézőterével és kerítésével együtt. Utóbbi mint szürke betonfelület azóta is inkább elriasztja az érdeklődő arra járókat, semmint bevonzaná a padsorok közé, vagy akár fel „a világot jelentő deszkákra” (ami, persze, itt és most csak kőpadló).

A 6-os projekt ezen a helyzeten igyekszik segíteni, megpróbálni ismét vonzóvá tenni a helyet – nem is annyira a turisták, kívülálló érdeklődők, mint inkább a perecesiek felé, akik talán remélhetően előbb-utóbb mégiscsak birtokukba veszik a helyi kultúra patinás szentélyét… Hátha néhány éven belül újfent zeneszó csendül a Tárna – Vadász – Bánya utcák találkozásánál, operettdallamok és vígjátéki párbeszédek hangja száll fel a kora esti csendben az erdő alján…

20160413_143329m20160413_143329m3 20160413_143329m2


Hozzászólások

Szépül a színpad, 2. rész — 1 hozzászólás

  1. Pingback: Szépül a színpad, 4. rész – „Ott, ahol a 6-os megáll”