KezdőlapegyébSzépül a színpad, 3. rész

… És tovább folytatódnak a festési munkálatok.

A szerdai fejleményeket követően már csütörtökön tovább szépült az évtizedek óta többé-kevésbé elhagyatott (bár fél évtizede felújított) létesítmény és környezete. A nézőteret övező betonkerítés újabb elemeire kerültek grafikai díszítések, ezúttal a belső oldalra.

Ebben a munkában ismét a kiliáni Fazola iskolából érkezett diákok jeleskedtek (12./m osztályosok), vezetőjük pedig az az Halász Péter volt, akit mint a Placc nevű civil egyesület vezetőjét ismerhették meg a Hatos megálló perecesi újság olvasói (a hármas lapszámban volt róla-róluk cikk: itt.)

DSC_0269

DSC_0278DSC_0284DSC_0285Korábbi cikkünkben így foglaltuk össze a vonatkozó tudnivalókat:

A jelenleg zajló egyéves program fontos része (és ha sikerül folytatni, akkor a továbbiaknak is az lesz) az egykori szabadtéri színpad és környezetének csinosítása.

Mint emlékezetes, a valaha Tündérkert néven emlegetett létesítmény a harmincas-negyvenes-ötvenes évekbeli aranykor idején a településrész kulturális centrumának számított. Rendszeresen komoly nívójú, széles közönséget vonzó és tömegeket szórakoztató előadások zajlottak estéről estére, a helyi bányásztársadalomból verbuválódott amatőr művészek szereplésével. Ez a hatvanas-hetvenes évekre, párhuzamosan a az ipar és hozzá kötődő társadalmi folyamatok leromlásával, elhalt.

Újraélesztésére fél évtizede nyílt csak esély, amikor a szintén a Bányász Kulturális Egyesület által koordinált program keretében 2010-ben felújították a színpadot, nézőterével és kerítésével együtt. Utóbbi mint szürke betonfelület azóta is inkább elriasztja az érdeklődő arra járókat, semmint bevonzaná a padsorok közé, vagy akár fel „a világot jelentő deszkákra” (ami, persze, itt és most csak kőpadló).

A 6-os projekt ezen a helyzeten igyekszik segíteni, megpróbálni ismét vonzóvá tenni a helyet – nem is annyira a turisták, kívülálló érdeklődők, mint inkább a perecesiek felé, akik talán remélhetően előbb-utóbb mégiscsak birtokukba veszik a helyi kultúra patinás szentélyét… Hátha néhány éven belül újfent zeneszó csendül a Tárna – Vadász – Bánya utcák találkozásánál, operettdallamok és vígjátéki párbeszédek hangja száll fel a kora esti csendben az erdő alján…


Hozzászólások

Szépül a színpad, 3. rész — 1 hozzászólás

  1. Pingback: Megszépült a színpad, 4. rész – „Ott, ahol a 6-os megáll”