KezdőlapegyébA DVTK verte a Fradi-verő PTK-t

A címben természetesen egy időutazást rejtettünk el: hiszen a perecesi futballklub, és egyáltalán, a PTK nevű hajdani legendás egyesület már évtizedek óta nem létezik. Az egykor híres bányásztelepülési csapatot tavaly óta másodszor támasztották fel jelképesen, a 2016-ben indított és most a napokban folytatódott Kapufa Napja rendezvény keretében. Az alkalmilag „PTK” név alatt összeálló helyi amatőr labdarúgók a diósgyőri öregfiúk gárdáját hívták meg egy bemutató meccsre. A profik a perecesi templommal szembeni kispályán, archaikus környezetben, a helybeli érdeklődők nézőközönsége előtt 4-2-re verték a zöld-fehér mezes műkedvelőket.

A Perecesi TK, mint az idősebb miskolci futballbarátok emlékezhetnek rá, valaha több sportágban első-másod osztályú szinten szerepelt, beleértve az 1946/47-es szezonban egy idényre az NB I-be is feljutó focicsapatot. A tavasszal már Kertesi Ignác (Hidegkuti Nándor állítólag „tehetségesebb” sógora, amúgy a győri ETO későbbi csatárklasszisa) vezette együttes az őszi meccseken is ért el kiemelkedő eredményeket, beleértve fővárosi sztárcsapatok legyőzését, de amivel örökre beírta magát a város, a megye, sőt, az ország futballtörténelmébe, az az 1947. április 20-i Fradi-verés volt.
Ezt a 3-0-ás, a kapufa ledőlése miatt idő előtt lefújt (és az utóbbi megítélt két pont dacára a kiesés tekintetében a PTK-n már nem segítő) mérkőzést, mondhatni, újrajátszották a Kapufa Napjának csütörtök délutáni programjában az Észak-Keleti Átjáró Egyesület aktivistái. A helytörténeti érdekességek felelevenítésén dolgozó civilek kamera előtt mutatták be, miként futballozhattak hetven évvel ezelőtt az elődök, hogyan születtek a felejthetetlen Kertesi-gólok. (A kultikus harmadik úgy, hogy a második félidő „5. percében Futó II. lendületesen elfut, beadására kertesi óriási lendülettel fut rá, és tíz méterről élesen a jobb sarokba fejel, 3-0. A nagy lendületben lévő Kertesi azonban nem tud megállni, befut a ferencvárosi kapuba, a hálót elkapva fékezi meg magát. A nagy rántástól a háló leszakad és magával rántja a felső lécet is. A játékvezető erre lefújja a mérkőzést.”)
A most rögzített jelenetekből az árjárósok pár perces dokumentum-játékfilmet kívánnak összeállítani.

DVTK-PTK (Zagyi Peti)-m(fotók: Balogh Attila és Zagyi Péter)

A Kapufa Napját, amelynek másfél héttel korábbi programja volt a Kertesi Ignác kispályás emléktorna és egy alkalmi perecesi kama-bajnokság, öregfiúk-meccs zárta. Ezen a Vitelki Zoltán vezette DVTK látogatott a városrészbe. A népszerű középpályás mellett a piros-fehéreknél Kiser László, Dobos Attila, Kiss József, Hanyecz Béla, Budai Tibor, György Gábor, Szűcs Lajos, Kriston István lépett pályára, de velük tartott a még korábbi nagyok közül Salamon József, Oláh Ferenc, Szlifka Miklós, Teorodu Borisz is.
A perecesi színeket ezúttal is a PLC, vagyis a városi kispályás bajnokságban szereplő perecesi gárda amatőrjei képviselték, Tarnóczi Attilával az élen. A névsor: Márton Ádám kapus, Sándor Roland, Szabó Ákos, Balázs Gyula, Szűcs Gábor, Juhász Péter, Bodnár Norbert, Tarnóczi Attila, Orosz Zsolt, Kovács Attila mezőnyjátékosok. A végeredmény 4-2 lett.

Zárásként Viteli Zoltán fényképe az eseményről:

Kapufa Napja, fotó Vitelki Zoltán… és az 1947-et megidéző filmforgatásról néhány jelenet:

KN2mKN5mAki véd(ene): Henni Géza – akit góljai után ünnepelnek csapattársai: Kertesi Ignác

A hozzászólások le vannak tiltva.