KezdőlapegyébA Kapufa Napja – ezúttal is két napon (IDŐPONTVÁLTOZÁS!)

A három éve elkezdett hagyomány folytatásaként ismét mini-fesztivált rendez a Bányász Kulturális Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület. Az apropó változatlanul az 1947-es legendás meccs, a megyeszékhely sporthistóriájának feledhetetlen fejezete: a perecesi futballcsapatnak a Ferencváros elleni aratott 3-0-ás diadala a labdarúgó NB I 1946/47-es szezonjában.

Ezúttal is két napon oszlanak meg a rendezvények. Április 25-én, csütörtökön fúvószenekari fellépéssel indul a program, amit kiállításmegnyitó követ a Közösségi Házban, majd sporttörténeti beszélgetés (Salamon Józseffel, Szenczi Imrével és Kovács Istvánnal), illetve az emlékezés jegyében rendezendő focimeccs zár: az erre az alkalomra „újjáalakuló” PTK és a meghívott vendég MVSC öregfiúk csapata között.

Két napra rá, 27-én szombaton* Másfél hétre rá, május 5-én a vasárnap délután a mai fiataloké és az aktív játéké: 14 órakor kezdődik (szintén a játszótéri, azaz a templommal szembeni focipályán) a Kertesi Ignác nevét viselő emléktorna, kispályás csapatok részvételével, amit 16 órától kamakupa követ („Miskolc sportjáról, a részben perecesi múlttal is rendelkező különleges labdás csapatjátékról a kamaprojekt.hu vagy az utanamsracok.blogspot.hu weboldalon lehet többet megtudni).

(* Esősnek jósolt időjárás miatt kellett az eredeti időpontról későbbire halasztani.)

A Miskolcon 3-0-ra vert Fradi… Az iparváros évszázados sporthistóriájának egyik legpikánsabb, egyszersmind legdiadalmasabb legendája: amikor a Perecesi TK alaposan elpáholta a Ferencváros világklasszis futballcsapatát az NB I-ben!

A kicsinyke bányásztelepülés félamatőr labdarúgó egylete egyetlen idényt töltött a magyar foci legmagasabb osztályában. Az 1946/47-es szezon során több neves korabeli (pesti) ellenfél is pórul járt a borsodi bajnokira ellátogatva. 3-0, 3-2, 3-0, 4-1, ilyen vereségekkel távoztak a Fülemüle 8. szám alá bejegyzett salakos pályáról a fővárosi riválisok. Az egyik hármas a Sárosi doktor vezette Fradinak jutott..

1947. április 20., vasárnap

A tavaszi idény egyik vasárnapi meccsén, a 23. fordulóban az FTC volt a PTK vendége. 6000 néző előtt kezdődött a bajnoki találkozó, amelyen a 25. percben szerezte meg a vezetést a hazai gárda, a téli szünetbe igazolt csatár, Kertesi Ignác góljával. Ugyanő duplázta meg az előnyt négy perccel később, hogy a második félidő kezdete után nem sokkal már háromgólosra növelje. Ám az újabb találat és a fölényes vezetés felett érzett kollektív öröm arra sarkalta a játékost, hogy belecsimpaszkodjon a hálóba – a kapufa pedig ezt nem bírta, és leszakadt. Mire helyreállították volna, hogy folytatódhasson a derbi, a 0-3 folytán csalódott fradisták kocsiba, buszra pattantak és elhagyták a meccshelyszínt. Néhány hét múlva újrajátszották a mérkőzést, ami 0-0-t hozott; utóbb viszont az eredeti 3-0-t igazolták hivatalos eredményként a Pereces javára. A PTK azonban ennek dacára is csak a 15. helyen végzett és kiesett az NB I-ből.

A perecesi futballtörténet egyetlen elsőosztályú szereplését, és ezt a felejthetetlen diadalt azóta is legendák övezik. Kertesi fél év után távozott, Győrben lett később gólkirály. A PTK futballcsapata még három évtizeden át játszott alsóbb osztályokban, változó neveken, míg megszűnt. Ilyen kis lakosságszámú településen és ilyen egzotikus környezetben sem igen rendeztek azóta NB I-es meccset.

További olvasnivaló:

És néznivaló két évvel ezelőttről:

A hozzászólások le vannak tiltva.